Te vagy az igazi?

A fenti kérdést szinte minden párkereső vagy párkapcsolatban élő ember felteszi magában vagy kiválasztottjának, nem is egyszer. Honnan tudhatjuk, hogy akire rátalálunk, ő az „igazi”. Néha már a szó létjogosultságát is megkérdőjelezzük és valószínűleg mindenki mást tartana fontosnak, ha meg kellene fogalmaznia, ki számára az igazi. Próbáljuk meg tehát más szempontból megközelíteni a kérdést és a „nagy Ő” helyett egyszerűen csak olyan társat keressünk magunk mellé, akivel könnyű együttműködni hosszú távon is.

Ta vagy az igazi? Bereczki Ildikó Párkapcsolati coach Házassági tanácsadó "Face to face" tréner

A következőkben álljon itt néhány olyan kritérium, ami segíthet a megfelelő társ megtalálásában vagy kiválasztásában, de abban is, hogy mi magunk is valaki számára hamarosan az „igazivá” válhassunk.

A legfontosabb, hogy megtaláljuk azt, aki rendelkezik a sikeres párkapcsolat kialakításához és megőrzéséhez nélkülözhetetlen néhány karakterjeggyel, tulajdonsággal. Nézzük tehát, mi biztosíthatja azt, hogy valakivel akár egy életen át is könnyű legyen együttműködni.

1. Őszinteség. Az őszinteség mindennek az alapja. Ha tudjuk, hogy a párunk őszinte velünk, akkor megbízunk benne. A bizalom pedig stabilitást, biztonságérzetet ad mindkét félnek. Hosszú távú, sikeres kapcsolat enélkül nehezen képzelhető el.

2. Az érzelmek kifejezésének képessége. Éreznünk kell, hogy a párunk szeret minket, hogy fontosak vagyunk számára és nem csak ünnepnapokon, hanem minden nap. A szeretet kifejezésének sokféle formája létezik, és lényeges az is, hogy a párunk pontosan azt tudja adni nekünk, amitől mi szeretve érezzük magunkat. Olyan párt keressünk tehát, aki ki tudja fejezni az érzéseit és nem csak kiskanállal adagolja nekünk a szeretetet, hanem adja bőven.

3. Felelősségvállalás. Számolni saját döntéseink és tetteink következményeivel és nem másokat vagy a körülményeket hibáztatni a nehézségekért – ezt jelenti a felelősségvállalás. Ha olyan társat választunk, aki képes erre, biztosak lehetünk abban, hogy jó döntést hoztunk.

4. Önbizalom. A párkapcsolatban az önbizalom nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a párunknak van önbizalma mellettünk és nekünk is van önbizalmunk mellette. Ha a párunk azt érzi, hogy nem elég jó hozzánk, nem fogja jól érezni magát a kapcsolatban és előbb-utóbb mi is rosszul fogjuk magunkat érezni a saját bőrünkben. Ebben a kérdésben jobb, ha nem kötünk kompromisszumot, nagyon nehéz egy olyan emberrel boldog kapcsolatot kialakítani, akinek alacsony az önértékelése.

5. Motiváló képesség, motiváltság. Az a jó társ, akinek vannak céljai, aki tesz is azért, hogy elérjen valamit, és aki mellett mi is megvalósíthatjuk vágyainkat.. Nem húz vissza, hanem mellettünk áll, bátorít, támogat, önzetlen és segítőkész. Hagyja, hogy szárnyaljunk és megéljük álmainkat.

6. Pozitív hozzáállás az élet kihívásaihoz. A panaszkodás gyengévé tesz, a cselekvés megerősít. Az a jó személyiség, aki panaszkodás helyett  megoldást keres a problémákra és nem passzív szemlélője a saját életének. Egy ilyen társ mellett nem kell félni a nehézségektől.

7. Nyitottság a tanulásra, fejlődésre. A sikeres párkapcsolat egy hosszú, véget nem érő tanulási folyamat. Olyan, mint egy kétszemélyes autó, amit nem lehet rutinból vezetni és nem lehet elhanyagolni, mert akkor zörögni kezd és előbb-utóbb le fog állni. Ha társunk ezzel tisztában van és kész tenni is azért, hogy lehetőség szerint mindig olajozottan haladjon a kapcsolat előre, hosszú távon is számíthatunk kiegyensúlyozott, tartós boldogságra.

8. Képesség az elfogadásra. Egy kapcsolat elején, egymás megismerésének kezdeti szakaszában még elegendő, ha párunk elfogad minket jó és rossz tulajdonságainkkal együtt. Később azonban kiderül, hogy a kapcsolatba nem „egyedül” érkeztünk, hanem hoztunk magunkkal egy kis batyut is: a gyerekkorunkat, a családunkat, a barátainkat, az addig megélt pozitív vagy negatív élményeinket és még sok mindent. Ha  lehet, olyan társat keressünk, aki nyitott arra, hogy megértse és elfogadja mindazt, ami még velünk együtt „jár”, sok konfliktus kerülhető el, ha párunk toleráns ezen a téren is.

Természetesen a szerelem mindent felülírhat, de ha a párunkban és bennünk is megvannak ezek a karakterjegyek, akkor egészen biztosan könnyebb hosszan tartó, boldog párkapcsolatot kialakítani és fenntartani, mint ezek hiányában. Keressük először ezeket a jegyeket a külsőségek helyett abban, akivel ismerkedünk! Persze senki sem tökéletes és nem kell egy ilyen listával érkeznünk a randevúra és azt elvárnunk, hogy valaki majd minden szempontnak teljesen megfelel nekünk. Sokszor már az is sokat jelent, ha mi magunk tisztában vagyunk azzal, mely területeken érdemes még fejlődnünk saját boldogságunk érdekében. Ha nem találjuk a párunkat, kezdjünk el dolgozni egy kicsit először magunkon, váljunk mi az igazivá, mielőtt még ránk találna az igazi!