Rand-i-llik

„- A lányok azt hiszik, udvariatlan vagyok, amikor előttük megyek be az étterembe. Most mit csináljak? Engedjem őket előre?” – kérdi Ádám, aki jelenleg intenzíven gyakorolja a randizás illemszabályait. Bizonyára nem ő az egyetlen, aki az ismerkedés, randevúzás során hasonló problémákkal találkozik. Manapság, amikor mindent lehet és minden „divat”, sokszor nehéz eligazodni a „rand-i-llik –  nem illik” útvesztőjében.

Rand-i-llik

Álljon itt akkor néhány alapszabály segítségképpen.

Bemutatkozás, tegeződés

Tizen-, huszonévesen ez igazán nagy gondot nem szokott okozni, később azonban adódhatnak furcsa helyzetek. Jó, ha tudjuk, az etikett szerint a nő mutatkozik be először, ő nyújtja a kezét és a nő ajánlja fel a tegeződést is, nem fordítva. Kivételt jelenthet a nagy kor- és rangkülönbség a férfi javára.

Ha Ádám randira hívja Évát,

akkor jó ha tudja, hogy nem illik túlságosan erőltetni a dolgot. Ha Éva kétszer is nemet mond, akkor tessék elhinni neki, hogy nem akar találkozni és kész. Nincs annál szánalmasabb, mint amikor egy férfi képtelen feldolgozni, hogy visszautasították. Ugyanakkor a nőnek sem illik „rányomulni”  a férfira – nem is elegáns és nem is biztonságos, bár manapság meglehetősen tipikus.

Találka

Ha eljutottunk a randiig, akkor tiszteljük meg a másikat azzal, hogy nem késünk vagy ha késünk, akkor értesítsük őt erről sms-ben vagy egy rövid hívással. Ha már megérkeztünk, akkor viszont kapcsoljuk ki vagy halkítsuk le a telefonunkat, hogy ne zavarja meg a beszélgetést és tudjunk a másikra figyelni.

Étterem, kávézó

Alapszabály, hogy az étterembe Ádám megy be elsőként, de utána előre engedi Évát, és Éva ül le elsőként az asztalhoz.

Éva elmondja Ádámnak, hogy mit szeretne rendelni, de Ádám rendel a pincértől és nem Éva. Ugyancsak Ádám feladata a fizetés is, még akkor is, ha előzetesen megegyeztek, hogy Éva később rendezi a saját részét.

Az étteremből kifele menet is Ádám megy elől.

Virág

Szép gesztus egy szál virággal meglepni egy hölgyet. De nem kell túlzásba esni, egy szál szép rózsa pont elég. Cserepes virágot inkább csak közeli barátnak, családtagnak vegyünk.

Randi után

Illik tudatni valamilyen formában a másik féllel, hogy mégis mire számíthat a randi után. Nem igazán elegáns dolog szó nélkül lila köddé válni, ha már nem akarunk többet találkozni. Egy rövid sms vagy e-mail, amelyben tudatjuk a másik féllel, hogy örülünk, hogy megismerhettük, de nem igazán ő az, akit keresünk és minden jót és szépet kívánunk neki a továbbiakban, igazán nem kerül semmibe és nem hagy bizonytalanságot vagy kellemetlen érzéseket a másikban.

Legyünk türelmesek

Senki sem születik illemszabály gyűjteménnyel a zsebében. A tanulás lehetősége pedig adott mindenki számára. Ha valaki a szabályok ismerete hiányában és nem szándékosan sért meg minket, akkor nem az a megoldás, hogy jól visszasértjük. Ezzel csak magunkról állítunk ki nem éppen kedvező bizonyítványt.

A nagyvonalúság a legnemesebb gesztusok egyike. Ha lehet, az illemszabályok betartása mellett, ezt is gyakoroljuk!