Kérdezhetek valamit?

A legnagyobb hiba, amit elkövetünk egy kapcsolat kezdetén.

Kérdezhetek valamit?

Megismerkedünk valakivel, úgy érezzük, vonzódunk hozzá és ez kölcsönös. Elkezdünk randizni, együtt járni, aztán amikor már együtt vagyunk néhány hónapja, féléve, éve, egyszer csak rádöbbenünk, nem is illünk egymáshoz. Szeretjük őt, de valahogy mégsem olyan harmonikus a kapcsolatunk, mint szeretnénk. Hogyan történhet ez meg?

A válasz nagyon egyszerű. Nem szánunk elég időt arra az ismerkedés kezdetén, hogy ténylegesen megismerjük a másikat. Megismerni pedig csak úgy lehet valakit, ha beszélgetünk vele, kérdéseket teszünk fel és válaszokat kapunk. Megkérdezzük mindazt, amire kíváncsiak vagyunk és ezek alapján döntést hozunk: akarjuk-e, hogy a kapcsolat tovább fejlődjön vagy elköszönünk az illetőtől. Ez az egyetlen intelligens módja az ismerkedésnek és ez minden jól működő, hosszú távú kapcsolat alapja.

De ha ez ilyen pofonegyszerű, miért nem szánunk elég időt egymás megismerésére és miért nem beszélgetünk? Miért nem teszünk fel kérdéseket vagy miért nem kérdezünk eleget?

Többféle okot is felsorolhatunk:

1. Nem kérdezünk, mert azt gondoljuk, kérdezni nem illik és nem romantikus.

Ez mind igaz lehet. De egy kis odafigyeléssel és megfelelő időzítéssel el tudjuk kerülni, hogy illetlennek tűnjünk vagy hogy megbántsuk a másikat.

2. Nem akarjuk hallani a választ.

Mindenféle szépet és jót képzelünk a másikról és nem akarjuk, hogy ez az idilli kép összetörjön. Szeretnénk szeretni és szeretve lenni és inkább homokba dugjuk a fejünket, minthogy szembesüljünk a valósággal.

3. Attól tartunk, mi is kérdéseket fogunk kapni.

Félünk, ha őszintén elmondunk mindent magunkról, akkor már nem fognak kedvelni, ezt pedig természetesen nem szeretnénk. Inkább kibújunk a kérdések elől vagy kitérő válaszokat adunk.

4. Nem tudjuk, mit kérdezzünk.

Ez elég nagy baj lehet, de néhány sorral lejjebb megpróbáljuk orvosolni a problémát. :).

Néhány ötlet ismerkedőknek

Mikor és hol beszélgessünk?

Az időzítés és a helyszín nagyon fontos lehet. Komoly kérdésekről nem lehet egy tömött buszon, vásárlás közben vagy akár barátok, kollégák jelenlétében beszélgetni. Vigyázzunk, hogy ne hozzuk zavarba azt, akit meg szeretnénk ismerni, hiszen lehet, hogy nekünk szívesen mesélne magáról, de mások jelenléte feszélyezi. Egy hangulatos kis kávézó vagy egy nyáresti séta viszont megfelelő alkalmat teremthet egy őszinte beszélgetésre, ahol komolyabb kérdéseket is érinthetünk.

Mit kérdezzünk?

Bármit, ami minket érdekel, ami számunkra fontos a megalapozott döntéshez.

Kérdezhetjük a másikat:

– gyerekkoráról, családi kapcsolatairól

– barátairól

– világlátásáról, értékrendbeli kérdésekről

– jövőbeli terveiről

-életstílusáról

…és még sok mindenről. De ne görcsöljünk a kérdéseken, és vigyázzunk, hogy ne váljunk vallatógéppé sem.

Hogy kérdezzünk?

Először talán valahogy így:

„- kérdezhetek valamit?

– Igen??

– De nem most, mondjuk holnap ebéd után egy kávé mellett. Volna kedved hozzá?”

A fentiek ismeretében a válasz igen sokatmondó lehet :).