Érett szerelem? Idősebb nő, fiatalabb férfi kapcsolata

Általánosan elfogadott vélekedés, hogy minden férfi fiatalabb társat keres. Ugyanakkor nagyon sok 30-as vagy idősebb nő szívesen ismerkedik fiatalabb férfival is. Ezt általában azzal indokolják, hogy koruknál jóval fiatalabbnak érzik magukat, külsőre is 5-10 évet letagadhatnának, és úgy vélik, életstílusukhoz és életszemléletükhöz is jobban illene egy fiatalabb társ.

Érett szerelem? Idősebb nő, fiatalabb férfi kapcsolata

– És milyen egy fiatalabb férfi? – kérdezem tőlük.

– Energikus.

– Friss.

– Élettel teli.

– Lendületes.

-Türelmes.

– Kedves.

– Okos.

– Őszinte.

– Érdekes.

– Sportos.

– Ambiciózus.

– Jópofa.

– Ja, és nagyon jó vele. – hangzanak  a válaszok.

Wow, máris elhatalmasodik rajtunk a vágy, hogy gondolkodás nélkül fejest ugorjunk a legközelebbi uszoda gyerekmedencéjébe.

De álljunk meg egy pillanatra, mielőtt még jól bevernénk a fejünket, és vizsgáljuk meg az idősebb hölgyeket és fiatalabb urakat egy kicsit alaposabban is.

Víztükör megfeszül. Tanulmány indul!

Ma már nem kérdés, hogy lehet-e vagy sem egy nőnek fiatalabb társa. A társadalom sokkal toleránsabb ebben a vonatkozásban, mint bármikor korábban. A kérdést talán nem is úgy kellene feltennünk, hogy választhatunk-e nőként fiatalabb társat, hanem inkább úgy: hány év korkülönbség az, ami még bátran, kockázatmentesen felvállalható egy nő számára.

De mielőtt választ kaphatnánk erre a kérdésre, nézzük, melyek lehetnek  a problémás területek egy ilyen párkapcsolatban.

1. Gyerekvállalás

Ha a nő már nem szeretne gyermeket, vagy már kifutott az időből és nem lehet gyermeke, de a férfi még szeretne, szinte elképzelhetetlen a hosszú távú kapcsolat. Előfordulhatnak egyedi megoldások, például örökbefogadás vagy az, hogy a férfi lemond erről a vágyáról, de azért ez utóbbi nehezen várható el tőle. Ezért, ha a nőnek még lehet gyermeke vagy már mindkettejüknek van, nagyobb korkülönbség is elképzelhető problémák nélkül – legalábbis ezen a területen. Ha a nő 30 éves, nyugodtan ismerkedhet akár 25 éves férfival is, mert még tud gyermeket szülni később is, ha a kapcsolat komolyra fordul és összeházasodnak. Ugyanígy egy 45 éves nő bátran randevúzhat egy 37 éves férfival, ha már mindkettejüknek, de legalábbis a férfinak van már gyermeke.

2. Szerepzavar

Minél nagyobb a korkülönbség, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a nő elkezd szülőként, a fiatalabb férfi pedig gyerekként viselkedni a kapcsolatban. Ha pedig már nem tudnak nőként és férfiként funkcionálni, ha a női és férfi szerepek helyébe a gyerek-szülő szerep lép, az egymás iránti vonzódás nagy eséllyel csökken, akár meg is szűnhet és a kapcsolat kihűl. Ebből a szempontból 2-3 év korkülönbség nem okoz problémákat, 4-5 év különbségnél azonban jó, ha mindkét fél tisztában van ezzel a kérdéssel és tudatosan odafigyelnek és dolgoznak azon, hogy nőként és férfiként viselkedjenek a párjukkal. Azonban 7-8,10 vagy több év különbség a nő javára már igen kemény feladat elé állíthatja a párt.

3. Dominanciaharc

Egy időseb nő nagyobb élettapasztalattal lép a kapcsolatba, mint fiatalabb társa, esetleg szakmájában és anyagi téren is előrébb tarthat. A férfi genetikailag úgy van kódolva, hogy ő legyen az irányító, vezető fél, ő legyen a nagyobb tudású, erősebb, tapasztaltabb, aki védelmet ad a nőnek. Ha azt érzi, hogy a nő előrébb tat az élet különböző területein, mint ő, vissza akarja szerezni öntudatlanul is a vezető szerepet és elindul a dominanciaharc. A nő ráadásul türelmetlenné is válhat  a párjával, úgy érezheti, ő már egyszer végigjárta azokat a lépcsőfokokat, amelyeken a fiatalabb férfi csak most lépked, irányítani, vezetni akarja és fel akarja gyorsítani a folyamatot. Ez alaposan alááshatja a férfi önbizalmát és a kapcsolatot, ezért érdemes ennek tudatában lenni és legjobb már az elején megbeszélni ezt a kérdést a párunkkal. Gondoljuk végig, mi az ami tetszik nekünk benne, mi az, ami miatt fel tudunk rá nézni, és ezekre koncentráljunk az állandó sürgetés és kritika helyett.

4. Mások véleménye

Minél nagyobb a korkülönbség, annál inkább számíthatunk a családunk, a barátaink, a kollégáink, és úgy általában mindenki negatív vagy tréfálkozó megjegyzéseire. Felmérések szerint a nőket jobban megítélik ebben a kérdésben, mint a férfiakat és a nők nehezebben is viselik a kritikát, mint a férfiak. Ha nagyon biztosak vagyunk a dolgunkban, ne törődjünk túlságosan mások véleményével, az idő majd minket fog igazolni. Ám, ha tele vagyunk kételyekkel, sok fölösleges sebet szerezhetünk magunknak, ha meggondolatlanul belevágunk egy ilyen kapcsolatba.

5. Az idő

A legnagyobb ellensége az ilyen típusú kapcsolatoknak, az idő. Az idő ugyanis nem áll meg és a nő nem lesz fiatalabb. Akárhogy is igyekszik, az idő telni fog vele is és ez bizony látszani fog. Hiába érzi magát 40 évesen 30-nak, mert 50 évesen mégiscsak 50 lesz és nem 40, akármit csinál. Nagyon sok szeretet és elfogadás kell egy férfi részéről, hogy a nő külsejében és nőiességében végbemenő, korral járó változásokat megértse és tolerálja. Őrizzük meg méltóságunkat és ne menjünk bele egy párkapcsolatba pánikszerűen csak azért, hogy becsapjuk magunkat és ideig-óráig úgy érezhessük, megfiatalodtunk.

Természetesen, mint minden párkapcsolatban, itt is nagyon fontos, hogy minél több minden kösse össze a feleket: azonos világnézet, közös érdeklődési kör, hasonló vagy egymást jól kiegészítő személyiségjegyek és megannyi más. Minél több a közös pont, annál könnyebb leküzdeni a korkülönbség miatt felmerülő problémákat.

Mindent összevetve, 2-3 év korkülönbség bátran bevállalható, 4-5 évnél legyünk a tudatában a lehetséges gócterületeknek, és még a kapcsolat elején és később is, beszélgessünk ezekről a kérdésekről a párunkkal nyíltan, őszintén. 7-8 vagy 10 év korkülönbség esetén azonban alaposan fontoljuk meg  a döntésünket, és legyünk nagyon körültekintőek. Biztos, hogy akarjuk ezt a kapcsolatot? Biztos, hogy nem találunk számunkra ennél jobb megoldást?

De bizonyára igen. Csak nem a gyerekmedencében :).

Ha úgy érezzük, segítségre van szükségünk a döntésben, forduljunk szakemberhez!