Előbb vagy utóbb…? Mikor vállaljunk gyereket?

Régebben általános volt a konszenzus a családalapítás ideális idejének kérdését illetően: minél hamarabb, annál jobb. Ma a legtöbb fiatal nő nem gondol gyerekvállalásra 30 éves kora előtt. De vajon jól van-e ez így?

Előbb vagy utóbb...? Mikor vállaljunk gyereket?

Volt idő, amikor nagyon korán, 13-14 éves korban férjhez adták a lányokat, de még néhány évtizeddel ezelőtt is általános volt, hogy a nők 20-25 éves koruk körül férjhez mentek és gyerekeket szültek. Ma 30-as éveik közepén vagy éppen vége felé járó nők tömegei keresik még mindig a párjukat és a társkereső irodákat ellepik az utolsó pillanatban észbe kapó és a csodában reménykedő már nem fiatal nők.

Mára már teljesen elfogadottá és szinte követendő normává, mondhatni „kortünetté” vált, hogy egy nő kitolja a gyerekvállalás idejét, ameddig csak tudja.

Természetesen sok minden befolyásolhatja a döntést a családalapítás és gyerekvállalás idejének kérdésében, és lehetnek olyan helyzetek, amelyek megakadályozhatják, hogy valaki időben gyermeket szülhessen. De – pusztán a tényekre hagyatkozva – nézzük, mi minden szólhat egy nő életében a korai vagy inkább időben történő gyerekvállalás mellett:

1. Biológia. Egy nő 20 és 32 éves kora között a legtermékenyebb, ekkor a legerősebb és legegészségesebb a szervezete, ekkor van a legnagyobb esélye arra, hogy természetes módon teherbe essen és képes legyen kihordani és megszülni komplikációktól mentesen egy vagy több gyermeket. A fiatal szervezet erős, hamar felépül, regenerálódik. A nő 30-as, 40-es éveiben már sokkal kevesebb az esély a teherbe esésre és egészséges gyermek születésére.Természetesen az orvostudomány ma már szinte mindenre képes, de mégis jobb az, ha minden a természet rendje szerint történik. Biológiai szempontból tehát az az ideális, ha legalább az első gyermek a nő 30 éves kora előtt megszületik. Legideálisabb 25 és 30 éves kor közé tenni azt első gyerek vállalását. Egy 25-30 év körüli nő már tudja, mit vállal, elég érett és felnőtt a feladathoz, de még fiatal és egészséges a szervezete.

2. Energiaszint. A gyereknevelés a sok boldog pillanat mellett is időigényes, fárasztó  és 24 órás non-stop feladat, ahol keményen helyt kell állni. A legtöbb anyuka alig alszik valamit, különösen a gyerek születése utáni időszakban, de ha elég fiatalon szül, a 20-as éveiben, még elég erős ahhoz, hogy kiállja a megpróbáltatásokat. Idősebb korban már nehezebben birkózik meg egy nő ezekkel a kihívásokkal. Nem csak a tényleges munka, de még a mesemondás, közös játék  és közös programozás is mind-mind energiaigényes feladat.  A gyerekek pedig fáradhatatlanok. 40 évesen már nehezebb lehet energiától kirobbanó kisgyerekek után rohangálni a játszótéren és ki szeretne 50 évesen járni szülői értekezletre?

3. Rugalmasság. A gyermekvállalás óriási változást hoz egy pár és különösen egy nő életében. Minél fiatalabb egy anyuka, annál jobban tud alkalmazkodni ehhez a változáshoz, annál könnyebben történik meg az átmenet az „én” és  a „mi” érzése között. Minél tovább vár egy nő, annál több helyet kap az életében az „én” megélésének lehetősége és annál nehezebb „mi” üzemmódba kapcsolni. Egy fiatalabb szervezet könnyebben, rugalmasabban alkalmazkodik a gyerekek megszületésével együtt járó változásokhoz.

4. Egészséges ösztönök. Fiatal lányok sokszor lelkesen mesélik terveiket a második, harmadik vagy éppen negyedik diploma megszerzéséről, külföldi karrierről, arról, hogy 30 éves koruk előtt nem is szeretnének a családalapítás gondolatával foglalkozni. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy az egyik legbiztosabb módszer az egészséges női ösztönök elfojtására vagy éppen kipusztítására a sok tanulás és a sok munka. Minél többet tanul és dolgozik egy nő, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a férfias jegyek fognak benne felerősödni. Ha valaki a tanulásba és  a karrierépítésbe fektet nagy energiákat, nagy valószínűséggel elveszítheti azt a frissességét, báját, női vonzerejét, amivel a családalapításhoz megfelelő társat tud még időben találni. Ráadásul a gyerekvállalás halogatása és ezzel együtt a gyermek utáni elfojtott vágy lehet az egyik legnagyobb stresszforrás, ami még jobban ront a helyzeten. A nő, aki korán vagy még idejében gyermeket vállal, később jobban ki tud teljesedni a szakmájában is, felszabadultabb lehet, nem nyomasztja a gondolat, hogy valamikor még gyermeket is kell szülnie.

5.Generációs és kulturális közelség. Ha egy nő fiatalon szül, könnyebben tud kommunikálni és jó, akár baráti kapcsolatot kialakítani a gyermekével, mint egy idősebb szülő. Ha nem túl nagy a generációs különbség, egy szülő jobban ismeri azt a világot, amiben a gyerek felnő, jobban érti és érzi, mi történik a gyermekével, milyen hatások, impulzusok érik és befolyásolják a fejlődését. Egy fiatal szülő akár együtt is tud programozni a gyermekével, stílusuk, ízlésük kevésbé lehet eltérő, mint az idősebb generációé. Nagyon erős érzelmi és intellektuális kapocs alakulhat ki a szülő és a gyerek között, míg 35-40 év korkülönbségnél ez már nehezebben valósítható meg.

6. Az élet folytatódásának megélése. Ha valaki a 20-as éveiben szül, akkor is fiatal lesz még, amikor a gyerekei kirepülnek és ők is családot alapítanak. Megélheti az unokái, de még a dédunokái születését is. Láthatja őket fejlődni, felnőni és ez sok örömöt és pozitívumot hozhat egy idősebb ember életében. Az élet folytatódásának megélése erősítheti az immunrendszert is, így hosszabb életre és tartósabb egészségre számíthatnak azok, akik nem halogatják a gyerekvállalást.