A rossz, a jó és a legjobb

Fotó: Katrin Hauf

A rossz

Lehetne a legrosszabb is, de legyen csak rossz. Ne legyünk telhetetlenek és essünk is túl ezen a fejezeten gyorsan. A rossz kapcsolat ugyanis megmérgezi az életünket, annak minden területére negatívan hat, a munkánkra, az egészségünkre, a másokkal és saját magunkkal való viszonyulásunkra, mindenre.
Egy rossz kapcsolat olyan, mint egy csatatér, ahol nincsenek győztesek, csak vesztesek. Ha ilyen kapcsolatban élünk, nos, minél hamarabb lépjünk ki belőle.
A cikk végén összeállítottam egy kérdőívet, ami segíthet eldönteni, érdemes-e benne maradnunk egy kapcsolatban vagy sem.

A jó
a.
Jó az, ami jó. Egyértelműen jó. Nem kicsit jó, meg nagyjából jó, hanem JÓ. Ennél ne adjuk alább. A Párkapcsolati kérdőív kitöltésekor legyünk őszinték. Higgyünk annak a kis belső hangnak, ami vagy aki pontosan tudja a választ.
Mennyi lett? Elmegy? Egész jó? Vagy pont jó? Esetleg nagyon jó :)?
 
(b.
Csak zárójelben: ha egyedülállóak vagyunk, az lehet jó is. Jó akkor, ha lehetőségnek tekintjük, hogy találjunk egy jó vagy jobb társat, vagy ha saját elhatározásból vagyunk szinglik, mert ez így ideiglenesen vagy akár hosszabb távon ideális állapot számunkra. A döntés és a felelősség a miénk, hogy ebből a helyzetből mit hozunk ki. Például ledoktorálunk 😀 vagy indíthatunk egy saját vállalkozást, amíg szinglik vagyunk. Különösen jó újra szinglinek lenni egy rosszul sikerült kapcsolat után, amikor időre van szükségünk, hogy újra összeszedjük magunkat és rendet rakjunk magunkban és magunk körül.
De ha nem jó nekünk a szingli lét, akkor kérjünk segítséget, keressünk barátokat, társat, kinek épp mire van szüksége. Ha nem érezzük jól magunkat egyedülállóként, akkor Ne legyünk egyedül.)

A legjobb

Csupa mosoly, harmónia és boldogság. Az ég mesekék, a fű olyan zöld, hogy ódákat zengedeznek róla a poéták. A madarak Mozart szonátákat adnak elő és egy, csak egy felhő van messze a vidéken…, és az is szív alakú és somlói galuskából készült. Százalékban pedig már-már megközelítjük a -jujjj-, a 100 %-ot! Szinte szédítő ez a magasság (vagy „mélység”), nem?

Nos, legyünk reálisak. A párok nagyon kis százaléka él a jónál is jobb, már-már tökéletes kapcsolatban, és főleg nem egy életen át. De most őszintén. Hány olyan párt tudnak megemlíteni a saját ismeretségi körükből, akiknél mindig minden rózsás és harmonikus? Bizonyára nem túl sokat.

De baj-e az, ha egy kapcsolat nem tökéletes, egyszerűen csak jó? Nem. Egyáltalán nem baj, ha nem tökéletes az életünk. Csak legyen jó. Ha már törekszünk rá, az is jó. Ha nem elégszünk meg a nem olyan jóval és nem érjük be a nagyjából jóval, ha nem fogadjuk el a rosszat, már az is jó.

Képzeljük csak el, ha a világon élő összes ember 70-80 %-a legalább 70-80 %-ban boldog lenne… Hány embernek lenne akkor jó… Nagyon soknak.

Vagy ha a világon élő összes ember 70-80 %-a törekedne arra, hogy 70-80%-ban jó legyen neki és másnak is. Utópia, de legalább pozitív :).

Szóval paradox módon, nem az lenne a legjobb, ha mindenkinek a legjobb lenne. Az lenne a legjobb, ha mindenkinek legalább jó lenne. „Csak” JÓ.

Hogy is énekelték Don Filippo Neri gyerekei még a múlt évezredben?
„State buoni se potete.”
„A többi nem számít.”

Párkapcsolati kérdőív

  Értékelje párkapcsolatát az alábbi kérdések segítségével

  1. ÉRTÉS, ÉRZÉS
  Mennyire értjük egymást a párommal? Szavak nélkül is, sokszor elég egy gesztus, egy pillantás vagy állandóan meg kell magyarázni, hogy mire gondolunk. Magától értetődő minden, amit a másik verbális vagy nonverbális kommunikációval közölni akar vagy fárasztó, hogy állandóan találgatni kell és félreértjük egymást. Értjük egymás humorát? Tudunk együtt felszabadultan nevetni? Mennyire jellemző a kapcsolatunkra az egyetértés vagy állandó a vita és veszekedés? Mennyire tudunk nyíltan és őszintén kommunikálni egymással? Mennyire értjük és érezzük át azt, hogy mi zajlik a másik lelkében?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  2. ÖNAZONOSSÁG
  Mennyire vagyok, mennyire lehetek önmagam a kapcsolatban? Elfogadnak-e úgy, ahogy vagyok anélkül, hogy másnak kellene mutatnom magam vagy azt érzem, hogy állandóan kritizálnak, hogy nem vagyok elég jó a másik fél számára? Mennyire felel meg nekem a párom úgy, ahogy van? El tudom őt fogadni minden hibájával együtt vagy folyamatos késztetést érzek arra, hogy megváltoztassam?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  3. BIZTONSÁG, LOJALITÁS
  Mindent meg tudok osztani a párommal, a vágyaimat, a félelmeimet vagy titkolóznom kell? Mindent elmondhatok neki vagy tartanom kell attól, hogy kinevet vagy visszaél a bizalmammal?
  Mennyire vagyok nyugodt és kiegyensúlyozott a kapcsolatban vagy feszült és ideges? Tudom, hogy mire számíthatok a párom mellett vagy az életem állandó bizonytalanság?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  4. "BATYU"
  Mennyire ismerem a párom múltját, mennyire ismerem a családtagjait, a barátait? Mennyire tudok azonosulni mindazzal, amit a párom magával hoz a gyerekkorából, a családjából? Otthonosan, komfortosan mozgok ebben a világban, vagy frusztrál és feszélyez? Jól érzem magam benne vagy menekülnék belőle? Ismerjük-e eléggé egymást, tudjuk-e mi van a másik "bőröndjében", amivel érkezett a kapcsolatba?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  5. VONZÓDÁS
  Mennyire találom a páromat fizikailag vonzónak? Tetszik a külseje, az ízlése, a stílusa, az illata? El tudom képzelni, hogy akár egész életemben emellett az ember mellett fekszem és kelek, vagy köszönöm, inkább nem?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  6. EGYENSÚLY
  Mennyire oszlanak meg a feladatok a párkapcsolatban? Nagyjából egyenlő arányban, hasonló energiákkal, intenzitással és lelkesedéssel veszünk részt a közös életünkben vagy mindent csak az egyik fél csinál?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  7. REALITÁS
  Mennyire áll a realitás talaján a kapcsolatunk? Valamilyen külső elvárásnak próbálunk megfelelni? Netán saját hamis, idealizált vágyainknak vagy valamilyen külső kényszernek? Kötöttünk-e túlságosan nagy kompromisszumokat? Mennyire inkább álomvilág, képzelt boldogság és mennyire valóság az, amiben élünk? Hosszú távon is fenntartható?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  8. JÖVŐ
  Van-e jövője a kapcsolatnak? Fel tudunk-e építeni együtt bármit?
  Létre tudunk-e hozni, meg akarunk-e valósítani együtt valamit? El tudom-e képzelni magam ebben a kapcsolatban 10, 20, 30 év múlva is? Örülnék-e, ha a gyerekeim is pont olyanok lennének, mint a párom? Tudom-e, akarom-e támogatni a párom abban, amit el szeretne a jövőben érni? Tud-e, akar-e engem a párom támogatni abban, amit el szeretnék a jövőben érni? Szeretnék-e majd olyanná válni, mint amilyen a párom, hozzá hasonlítani?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  9. FIGYELMEZTETŐ JELEK
  Van-e bármilyen olyan dolog a kapcsolatunkban, ami figyelmeztető jelnek vehető? Ami minden normális körülmény között kizáró ok lenne, de most valami miatt szemet hunyunk felette? Amit soha nem tolerálnánk, de most mégis ezt tesszük. Van-e bármi, amit a szőnyeg alá söprünk és úgy teszünk, mintha nem is létezne, de valahol legbelül érezzük, hogy ez később problémákat okozhat?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  10. AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI
  Hasonlóképpen gondolkodunk a világ fontos, nagy kérdéseiről vagy már az alapvető dolgokban sem értünk egyet?
  Ha vannak eltérések, akarunk-e dolgozni azon, hogy közös nevezőre jussunk? Akarunk-e együtt fejlődni a kapcsolatban vagy ez egyáltalán nem fontos? Tudunk-e őszintén, nyíltan beszélgetni világnézettel, értékrenddel kapcsolatos kérdésekről?
  Borzalmas    Tökéletes
   
  Összpontszám:
  KIÉRTÉKELÉS
  1 – 60 pont – van értelme?
  60 – 70 pont – sok munka
  70 – 80 pont - nagyon jó, GRATULÁLUNK
  80 – 99 pont - szinte tökéletes GRATULÁLUNK
  100 pont – Ön Földönkívüli 🙂